Tydzień temu dowiedziałam się, że będę mamą:) To zmotywowało mnie do jeszcze większego eksperymentowania w kuchni. Choć od dawna staram się zdrowo odżywiać to wiadomość o ciąży zwiększyła mój zapał do gotowania zdrowych potraw. Dziś podzielę się z wami dwoma przepisami wyszperanymi gdzieś w Internecie, które osobiście wypróbowałam. Będzie to coś słodkiego i przekąska na lunch.
Deser z jabłkami i rabarbarem
Potrzebujemy:
- 3 jabłka
- 3 rabarbary
- cynamon (nie jest konieczny)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki zimnego masła i trochę do wysmarowania kokilek
- 1/4 szklanki mąki
1. Rabarbar i jabłka dokładnie myjemy, a następnie obieramy i kroimy w kosteczki.
2. Kokilki smarujemy w całości cienką warstwą masła. Na wysmarowanie kokilki wsypuję pokrojone jabłka, potem trochę posypuję cynamonem i na górę wykładam pokrojony rabarbar. Jeśli zostało nam jabłek to można je wyłożyć na górze.
3. Teraz czas na kruszonkę. Zimne masło ugniatamy z mąką i cukrem (możemy dodać też cukier waniliowy). Tak przygotowane ciasto niezdarnie wykładamy na wierzch deseru.
5. Teraz możemy się nim zajadać. Mi najbardziej smakują na ciepło.
Jeśli nie lubisz smaku rabarbaru spróbuj ten sam przepis zrobić tylko z jabłek. Jest równie wyśmienity:)
Szybka przekąska z cukinii
- mała cukinia
- sól ziołowa lub morska
- ząbek czosnku lub czosnek sproszkowany
- oliwa
1. Cukinię kroję w plasterki. Czosnek w drobną kosteczkę.
2. Cukinię obtaczam w czosnku i posypuję solą ziołową.
3. Warzywo wrzucam na patelnię gdzie wcześniej rozgrzałam oliwę. Smażę krótko ok 5 min. z dwóch stron
4. Polecam z pomidorkami.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie komentarza na moim blogu. Z pewnością odwzajemnię się wizytą na Twojej blogosferze :)